Koningschieten
Een van de belangrijkste tradities van het gilde is en blijft toch wel het Koningschieten. Sinds 1660 wordt dit evenement altijd op de derde kermis-dag in september gehouden. De schutters schieten op een houten koningsvogel versierd met dahlia’s die boven in de schietboom wordt gehangen. De schietvolgorde wordt bepaald doormiddel van een kaartspel. De persoon die het laatste stukje hout uit de bak schiet mag zich voor dat jaar koning/koningin noemen. Sinds 1997 mogen ook de vrouwen deelnemen aan het koningsschieten de vrouwen hebben een eigen wedstrijd met eigen houten koningsvogels. Van 1999 tot 2001 hebben de vrouwen geschoten voor de titel prinses, in de vergadering van 2001 is besloten dat het voortaan koningin zou worden, dus vanaf 2002 schoten de vrouwen voor het eerst officieel koningin.
Harrie Bruijns winterkoning verschieting
In de wintermaanden kennen wij – op zondagochtend – de Harrie Bruijns winterkoningverschieting. Sinds 2016 als eerbetoon vernoemd naar de oud dekenschrijver en geestelijk vader van deze verschieting.
Er worden 4 zondagen (gedurende de maanden november, december, januari en februari) vastgesteld waarop de deelnemer aan deze verschieting kan deelnemen. Deze wedstrijden gaan altijd door, behalve als er onweer is of als het harder waait dan windkracht 6. Voor regen, sneeuw, wind en deregelijke wordt de wedstrijd niet stil gelegd. De deelnemer aan de winterkoningverschieting schiet per beurt 7 keer. Daarnaast is het zo dat als men 4 zondagen geweest is, men de punten van de slechtste wedstrijd mag laten vervallen. De punten van 3 wedstrijden worden opgeteld, er kunnen dus maximaal 21 punten behaald worden. Bij gelijke scores wordt er om de 1e plaats gekampt. De winnaar(es) krijgt het zilveren schild, in de vorm van een winterkoninkje, aangeboden en mag het gedurende het gehele jaar op het gildetenue dragen.
10-daagse verschieting
de 10 daagse verschieting is een interne verschieting die het hele seizoen loopt. Iedere deelnemer schiet over het hele seizoen 10 maal, 10 schoten voor de wedstrijd. Over het hele seizoen zijn er dus 100 punten te behalen.Men mag zelf aangeven wanneer men voor de wedstrijd schiet, maar moet dit voor aanvang van de schietbeurt bekend maken bij de puntenschrijver. Deze keuze kan achteraf niet meer veranderd worden. Tijdens het boom sluiten (aan het einde van het seizoen) worden de punten opgeteld en worden de prijzen verdeeld. Als er personen zijn met een gelijke score zullen hun eerst moeten afkampen om te kijken wie de eerste, tweede en/of derde plaats behaald. Waarbij slechts de eerste plaats word beloond met een wisselbeker die op de gildekamer blijft staan, ook krijgt de winnaar en kleinere beker mee naar huis.
Sinds een paar jaar hebben wij ook de masterverschieting. Deze verschieting staat centraal voor onze “Masters” (+65 leden). In principe gaat dit het zelfde als de 10-daagse verschieting, alleen wordt er per beurt maar 8 schot geschoten. Ook mag de schutter zelf kiezen of hij opgelegd of vrijehand schiet, dit blijft wel voor het hele seizoen hetzelfde en kan dus niet tussentijds gewisseld worden.
Lijkt het u leuk om zelf eens mee te maken hoe zo’n wedstrijd in zijn gang gaat, kijk dan snel Gastverschieting
Antoniusmis
Teerdag
Aansluitend op de Antoniusmis volgt op de maandag daarna de tradionele teerdag. Een dag die stamt uit de tijd dat gilden eens per jaar de pot verteerde. Dit oude gebruik vond toentertijd plaats voor het invallen van de winter die veelal gepaard ging met nat en kou. Maar omdat we tegenwoordig niet zoveel ontberingen meer tegemoet gaan in de winterperiode, vind bij ons de Teerdag jaarlijks de dag na de Antoniusmis plaats.
Jaarvergadering
Jaarlijks belegd ons gilde twaalf overheidsvergaderingen, drie algemeen ledenvergaderingen, één grote vergadering en één jaarvergadering. Deze laatste staat altijd in januari, aan het eind van de maand, weer op het programma.
Iedereen die mee wedstrijd gaat schieten word door de wedstrijdleider in een 5-tal geplaatst. De score die je behaald heeft ook invloed op je eigen 5-tal. Je 5-tal kan maximaal 30 punten per wedstrijd behalen, ook deze score word afgekampt na het inschieten.
Aan het eind van het seizoen, bij de laatste wedstrijd, worden alle behaalde punten opgeteld, en als het nodig is word er dan nog afgekampt. Je kan persoonlijke prijzen halen maar vergeet ook zeker niet de punten die je als 5-tal hebt behaald, hiervoor kun je namelijk ook in de prijzen vallen!